In het maartnummer staan columns, nieuwsberichten, besprekingen en interessante artikelen waaronder:
Twee Universa Laus-documenten opnieuw gelezen
Inleiding en vertaling
door Anton Vernooij en Eugenio Costa
Het centrale thema van jaargang 137 (2013) van ons blad is een reflectie op de hedendaagse liturgisch-muzikale praktijk. We willen dit doen aan de hand van een toespraak, die door de bekende Italiaanse liturgist Eugenio Costa s.j. in augustus 2011 in het Poolse Opole werd gehouden tijdens een congres van de internationale studiegroep Universa Laus. Inhoud van zijn rede De documenten van Universa Laus ‘Muziek – Liturgie – Cultuur’ (1980) en ‘De muziek in de christelijke liturgieën’ (2002) opnieuw gelezen was een onderzoek naar de actuele betekenis van deze twee fundamentele documenten over liturgische muziek.
Lees hier de originele Italiaanse toespraak van Eugenio Costa.
Gebruik van de bundel Gezangen voor Liturgie
door Siem Groot
In opdracht van de Stichting Liedbundel (SLB) te Utrecht heb ik in 2009 onderzoek gedaan naar het concrete gebruik van de bundel Gezangen voor Liturgie (GvL). De SLB is de ‘auteur’ van de bundel, Gooi en Sticht – onderdeel van uitgeefmaatschappij J.H. Kok te Kampen – is de uitgever ervan. Na 25 jaar gebruik is het tijd voor een inventarisatie.
De Missa Brevis van Benjamin Britten (1913-1976)
door Sebastiaan 't Hart
Benjamin Britten staat dit jaar in de belangstelling vanwege zijn honderdste geboortejaar. Hij behoort tot de grootste en veelzijdigste Engelse componisten van de twintigste eeuw en wellicht allertijden. Hij verwierf faam met zijn opera’s, orkest- en koorwerken, waaronder het War Requiem.
Beluister hier uit de Missa Brevis in D van B. Britten (King's College Cambridge):
*Fragment uit het Kyrie
*Fragment uit het Gloria
De orgeltuin van de Grote of Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom
door Jan Willems
De restauratie van het grote Ibach-orgel in 2011 vormde de aanleiding een bezoek te brengen aan de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Een waar paradijs voor elke orgel- en muziekliefhebber! De kerk telt namelijk niet minder dan vijf orgels, waaronder drie historische instrumenten. Daarnaast kent de kerk een levendige kerkmuziekpraktijk rond de Hortus Musicus Religiosus (HMR). Het is één van die plekken in katholiek Nederland, waar op zondagmorgen op een hoog niveau muziek wordt gemaakt, onder leiding van twee kerkmusici: Marcel van Westen (cantor-organist) en Janno den Engelsman (organist-titularis).
Beluister hier het Ibachorgel van de Gertrudiskerk te
Bergen op Zoom:
*Beluister hier Daan Manneke’s Kroniek, uitgevoerd door de componist tijdens een concert in 1966.
*Van een recente CD (2012) door Janno den Engelsman:
Preludium in g - Joh. Brahms
‘Wat ik maak moet gewoon kloppen!’
Interview met Jan Raas
door Kees van Mechelen
Begin december werd hij zeventig. Al meer dan vijfenveertig jaar is hij een veelzijdig musicus: componist, organist, clavichordist, docent en nog meer: Jan Raas.
Beluister hier composities van Jan Raas - (mede) door hem uitgevoerd:
*Lied Bewaar ons in Uw naam – met orgelinterludium op ‘Alleluia’
Tekst: Henk Jongerius. Uit: Jaargetijden – Kerst- en Paaskring
Capella Phos Hilaron o.l.v. Theo Menting (Van Cd Jaargetijden - Dominicanen/Skandalon Huissen)
*The well-frettered Clavier - opgedragen aan clavichordbouwer Koen Vermeij. Live-opname van een concert op 29 september 2012 in het kader van een internationaal clavichord-symposium in de Lokhorstkerk in Leiden.
(Opname: Music Recording Service Leiden)
Partituurfragmenten
Bekijk van het Ave Maria van Jan Raas begin en slot van de partituur.
Bekijk (thans niet meer beschikbaar) van zijn Vijf haiku - vier jaargetijden en een hemellichaam begin en slot van de partituur (de gehele partituur is uitgegeven bij Annie Bank - Huizen).
Als voorbeeld van 'seculier' werk van Jan Raas kunt u hier een pagina bekijken van By the way voor klarinetsolo.
Officie van de H. Gudula
Op pagina 24 van deze aflevering van het Gregoriusblad wordt het boek Patronen ontrafeld besproken. Het betreft de gebundelde publicaties van de in 2010 overleden musicologe en mediëviste Ike de Loos. Onder meer is daarin de bespreking te vinden van het officie van St. Goedele (Gudula). Tijdens het slotconcert van het herdenkingsjaar van de H. Gudula op 16 november 2012 in de Grote of Gudulakerk te Lochem is het officie daar uitgevoerd door een schola o.l.v. Els Dijkerman. Live-opnamen daarvan zijn ter beschikking gesteld aan nsgv.nl. Ze zijn te vinden op de internetpagina bij het decembernummer 2012, waarin een interview met Els Dijkerman staat afgedrukt.
Beluister hier de antifoon Festa refert
‘Het jaar brengt ons weer het gedenkfeest van Gudula, die ten hemel opgevaren, daar voor ons als dienares van Christus meeregeert.’
NB: Bij stoppen en herstarten van de players wordt het geluid beduidend harder. Door even te klikken op het volumeregelaartje rechts van de player en vervolgens het volume weer maximaal te maken, is het niveau weer normaal. De oorzaak van dit ongemak is nog niet ontdekt, waarvoor onze excuses.