Het is geen grap: op zaterdag 1 april gaat Dirk Zwart in Rotterdam een 'scratchdag' houden rond zijn paasoratorium Het Lam dat ons doet leven, op liedteksten van Ria Borkent en bijbelteksten, een 18-delig werk voor koor, aanwezigen, trompet, orgel en piano. Studeren vanaf 11:00 uur, 's avonds om 19:30 de uitvoering (met publiek).

Jubileum
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat het paasoratorium in première ging, op 5 plaatsen tegelijk - een indertijd zeer bijzondere actie, bedacht door de redactie van het toenmalige christelijk-culturele tijdschrift Icarus, die Dirk Zwart de compositie-opdracht had verstrekt voor het schrijven van een 'passion'. Ik vroeg of ik het 'lijdensverhaal' dan wèl mocht completeren met het 'paasverhaal', en vroeg Ria Borkent om er liedteksten voor te schrijven. Toen de vijf verschillende koren begonnen met oefenen, nog van bladmuziek in handschrift, was het werk nog niet eens helemaal af. Op 4 april 1998 ging het oratorium in première, tegelijkertijd in Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Utrecht en Rotterdam. In die laatste plaats leidde ik zelf de uitvoering, die plaatsvond in de Geref. Kerk aan de Kuipersstraat in Rotterdam-Delfshaven.

Het Lam dat doet leven maakte vanaf de premières in 1998 grote indruk op uitvoerenden en luisteraars, niet in de laatste plaats door de prachtige liedteksten van Ria Borkent. Het 'ondergaan' van dit werk wordt steevast als 'indrukwekkend' ervaren, een intense beleving van het verhaal over Jezus' lijden, sterven en opstanding, vanaf de 'Intocht in Jeruzalem', langs de gebeurtenissen in de 'Stille week' tot en met de kruisiging op Goede Vrijdag, maar nog verder: tot aan zijn opstanding op paasmorgen.
Ieder jaar werd dit paasoratorium sindsdien op gemiddeld zo'n 5 verschillende plaatsen ten gehore gebracht, door steeds meer koren, wat betekent dat het tot nu toe al zo'n 125 keer is uitgevoerd. Ook dit jaar zullen er weer een aantal uitvoeringen zijn.

Scratchdag
Het leek Dirk Zwart (eind 2011 verhuisd naar het oosten des lands) mooi het paasoratorium weer eens te doen in Rotterdam, de stad waar ik zo lang (kerk)muzikaal actief was en waar het oratorium werd gecomponeerd. Hopelijk vinden velen in Rotterdam en omstreken het fijn om het werk weer, of voor het eerst, uit te voeren. Want: je kunt ook meedoen als je het werk nog niet eerder hebt gezongen. Op zijn website (www.dirkzwart.com) staan studiebestandjes, waarmee partijen vooraf kunnen worden geoefend.

We hebben voor deze scratchdag een aantrekkelijke locatie gevonden in de Fonteinkerk in Rotterdam-Hillegersberg, die in 2016 nieuw gebouwd is, en waar zich een mooi orgel en een mooie vleugel bevinden. Ik ga zelf het (gelegenheids-)koor leiden vanachter de piano, daarnaast werken een organist en een trompettist en een lector mee. We gaan overdag studeren, met een generale repetitie aan het eind van de middag en een uitvoering om 19:30, waar uiteraard publiek welkom is.
Ik heb er veel zin in, en hoop op een groot aantal deelnemers. (Er is een behoorlijk aantal nodig om de dag doorgang te doen vinden.) Dus: meld je zo spoedig mogelijk aan, via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarin verdere informatie is te vinden over deelnameprijzen. En als je dit bericht zou willen delen met mogelijke geïnteresseerden: graag!

Bron: Dirk Zwart