Al 35 jaar wordt er geëngageerd gregoriaans gezongen bij Karolus Magnus

Jubileumconcert op 1 juli in de Petrus Canisiuskerk

Dit jaar viert de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen haar 7e lustrum. In 1988 werd de schola opgericht. Dirigenten van gregoriaanse koren uit Nijmegen en omgeving verenigden zich met de bedoeling om samen een modelkoor te vormen dat de verworvenheden van het gerestaureerde gregoriaans uit zou dragen. Het initiatief is niet zonder vrucht gebleven: dit jaar bestaat de schola met haar 17 zangers en hun dirigent 35 jaar.

Voor de schola is de gregoriaanse zang een kostbaar cultureel, spiritueel en liturgisch erfgoed. Om dat erfgoed te bewaren moet het eerst en vooral gezongen worden. Op een manier die recht doet aan recente inzichten in de interpretatie van het gregoriaans, dat ons in middeleeuwse handschriften (vanaf de 10e eeuw) is overgeleverd. Gedreven door die ambitie heeft de schola zich al die jaren trouw en volhardend ingezet om die oude eenstemmige, liturgische zang, levend te houden en uit te dragen. In een tijd waarin de kerk meer en meer afstand nam van haar eigen muzikale traditie, het gregoriaans, heeft de schola de schoonheid van die zang, soms tegen de verdrukking in, nieuw willen laten horen. En met succes. Talrijk zijn de optredens in stad en land, in binnen- en buitenland. Ook vandaag blijkt de gregoriaanse zang mensen te beroeren, zowel oudere als jongere generaties..

In de afgelopen 35 jaar is de schola met haar tijd meegegroeid. Meer en meer heeft ze het gregoriaans buiten de kerk gebracht en nieuwe locaties gezocht – het marktplein, de boomgaard, de stationshal, het museum. Op al die locaties trof ze een geïnteresseerd publiek. Bovendien heeft de schola gezocht naar manieren om de oude zang naar de actualiteit te trekken door er eigentijdse thema’s mee te verbinden. Die verbinding blijkt mogelijk omdat de oude gezangen algemeen menselijke gevoelens en verlangens vertolken. Zo heeft het geweld tegen vrouwen, de corona-pandemie en de vluchteling de schola geïnspireerd tot engagement en vernieuwing van het programma.

De Schola Cantorum Karolus Magnus is trots op wat in de voorbije decennia bereikt is en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Die toekomst zal extra kleur krijgen wanneer de schola en alles waar zij voor staat, binnenkort zal worden bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Op zaterdag 1 juli vindt om 16.00 een jubileumconcert plaats in de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat te Nijmegen. Iedereen is welkom die het gregoriaans een warm hart toedraagt of er nader kennis mee wil maken. De toegang is gratis. Het concert duurt ca 45 minuten. Na afloop is er gelegenheid om met de zangers het glas te heffen in het zijgedeelte van de kerkruimte.

Nadere bijzonderheden: zie www.karolus.magnus.nl

Nadere inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.