Haarlem Willibrordusorgel 07 002Dit jaar wordt een dubbel jubileum gevierd rond het Willibrordusorgel in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo (KoepelKathedraal) te Haarlem . Niet alleen is het imposante instrument, een van de grootste orgels in ons land en het grootste van Haarlem, 100 jaar geleden in de voormalige St.-Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam in gebruik genomen, ook vindt de wekelijkse serie concerten op de nieuwe locatie van het instrument in Haarlem voor de 50ste keer plaats.

Bij de bouw was het ’t plan dat het instrument ooit het grootste van Nederland zou worden. Die positie heeft het nooit bereikt, maar het is wel een bijzonder instrument. Het is ’t enige orgel in ons land dat beschikt over 18 Franse tongwerken. Dat maakt dit instrument bijzonder geschikt voor uitvoering van monumentale Frans-romantische, symfonische en moderne orgelwerken.

Het heeft niet veel gescheeld of het Willibrordusorgel had dit jubileum nooit kunnen vieren.
Nadat in 1966 de St.-Willibrorduskerk werd gesloten en nadat het kerkbestuur het gebouw had verkocht aan een bank die de kerk in de loop van 1969 zou slopen, kon, dankzij een comité waaruit zich kort daarop de Stichting Willibrordusorgel zou vormen, het imposante instrument in februari 1969 op deskundige wijze zorgvuldig worden gedemonteerd en elders worden opgeslagen waardoor het op het nippertje van de ondergang werd gered.
Pas een jaar later werd met het kerkbestuur van de St.-Bavokathedraal en het Bisdom Haarlem overeengekomen dat het Willibrordusorgel in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo zou worden geplaatst. Daar werd het, onder grote belangstelling, op 21 maart 1971 in gebruik genomen.

Inmiddels bevindt het instrument zich al langer in Haarlem dan op zijn oorspronkelijke locatie.
Het Willibrordusorgel heeft vooral extra bekendheid gekregen door de wekelijkse concerten die er sinds 1974 tijdens de zomermaanden op worden gegeven. Daar klinkt vaak onbekend en bijzonder repertoire dat elders in ons land minder passend of niet ten gehore kan worden gebracht.
Om dit dubbeljubileum te vieren zal er een festival plaatsvinden met vijf bijzondere concerten die steeds beginnen om 20:15 uur.
Tijdens het festival willen de organisatoren vooral de veelzijdigheid van het Willibrordusorgel aan bod laten komen.
Zo klinkt tijdens het openingsconcert op 28 augustus als première voor ons land de in 1892 geschreven en in 1894 tijdens een internationaal concours in Brussel bekroonde Tweede Symfonie (1892) voor orgel en 12 koperblazers van de Zweedse componiste Elfrida Andrée naast werken voor orgel en koperblazers van de Haarlemse componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk en de ontroerende Legende (1914) van de Rotterdamse organist/componist Gerard Bunk die in Dortmund carrière maakte.
Op 4 september vertolkt de Argentijns/Amerikaanse organist Hector Olivera naast stukken van Joh. Seb. Bach, Jan Zwart en Enrico Bossi ook de Bohemian Rhapsody van Freddy Mercury en tango’s van zijn landgenoot Hector Piazzolla.
11 september klinken werken voor orgel en saxofoonkwartet van diverse, meest Nederlandse componisten in een gematigd modern idioom. Deze combinatie is nog nooit eerder aan bod geweest tijdens de concertseries.
18 september concerteert jazzmusicus Bert van den Brink met trompettist Ruben Drenth. Ook dit is een première voor het Willibrordusorgel.
Het slotconcert op 28 september wordt gegeven door de wereldbekende Olivier Latry met werken van 19de- en 20ste-eeuwse Franse componisten.
.
FESTIVAL 100 JAAR WILLIBRORDUSORGEL
Overzicht van de concerten


28 aug Ton van Eck m.m.v. koperensemble The Cathedral Brass (12 koperblazers)
Een feestelijk programma met een Nederlandse première
- Elfrida Andrée (Symfonie nr. 2 voor orgel en 12 koperblazers (1892), Nederlandse première),
- Albert de Klerk (concert voor orgel en koperblazers),
- Gerard Bunk (Legende op. 55a)
- Hendrik Andriessen (Pezzo Festoso)

4 sept Hector Olivera (USA/Argentinië), een spectaculaire orgelvirtuoos uit de VS met een eigenzinnig repertoire
- Andriessen (Troisième Choral), Bossi (Scherzo), J. Zwart (Canonisch voorpel Psalm 84:1)
PiazzollaPiazzolla (Libertango, Oblivion)(Libertango, Oblivion), F. Mercury (Bohemian Rhapsody) , F. Mercury (Bohemian Rhapsody)

11 sept Ton van Eck, m.m.v. Ton van Eck, m.m.v. The Amsterdam Saxophone Quartet o.l.v. Henk van Twillert
een ongewone combinatie met een al even ongewoon repertoire.
- Joh. Seb. Bach, Jehan Alain, Rob Goorhuis, Ad Wammes, Gijs van Dijk, Chiel Meijering

18 sept Bert van den Brink, orgel & Ruben Drenth, trompet
Twee goed op elkaar ingespeelde jazzmusici
Toegang bij online reservering: € 15,- (avondkassa € 17,50). Abonnement (4 concerten): € 48,-
SLOTCONCERT

Donderdag
28 sept Olivier Latry (Parijs, FR), de afsluiting door de wereldbekende toporganist van de Notre-Dame in Parijs met 19de- en 20ste-eeuws Frans repertoire
- Dupré (Cortège et Litanie), Duruflé (Scherzo), Saint-Saëns (delen uit Carnaval des animaux), Guilmant (Final uit Sonate 1), Latry (Improvisation)
Toegang bij online reservering: € 20,- (avondkassa € 22,50). Passe-partout (5 concerten): € 60,-
Nadere informatie en kaartverkoop: willibrordusorgel.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. 06-54280523
Locatie: Kathedrale Basiliek Sint-Bavo (KoepelKathedraal), Leidsevaart 146, 2014HE Haarlem