In een tijd waarin velen genieten van de Passies van Bach wil het kamerkoor Ad Parnassum het aanbod in passiemuziek verrijken met een eigen geluid. Passiemuziek uit deze tijd met actuele teksten over lijden, eenzaamheid, verlatenheid en zelfopoffering: DOODGEZWEGEN.

Henk Badings en Oscar van Hemel, twee componisten van de vorige eeuw die in hun tijd van grote beteken is waren. Ze lieten beiden een omvangrijk en zeer gevarieerd repertoire na, maar worden nu helaas nog maar weinig gehoord.

Van Badings zingt Ad Parnassum Tristis est anima mea, dat verwijst naar de Iijdensweg van Christus in de tuin van Gethsemane: Mijn ziel is bedroefd tot in de dood; blijf hier en waak met mij. Van Hemel zette in 1961 vier sonnetten van William Shakespeare op muziek voor gemengd koor. Ad Parnassum heeft er twee uitgekozen: Music to hear en No longer Mourn: Er klinkt muziek. Hoe kan het dat je treurt? en Zoet past bij zoet en vreugde smaakt naar meer.

De hoofdrol in dit concert is weggelegd voor Wouter van Belle (muziek) en Nanne Nauta (tekst) met het werk Kruiswegsonnetten.
De dichter zelf verklaart in het voorwoord bij zijn gelijknamige bundel:

Aan de Normandische kust onderweg naar het mondaine Deauville ligt een gehucht, eigenlijk niet meer dan een kruising,
met de welluidende naam La Croix-Sonnet, oftewel Het Kruis-Sonnet. Verslaafd aan alles wat met het sonnet te waken heeft,
daar moest ik dus iets mee doen. lk dacht daarbij meer aan vormgeving dan aan inhoud. Het duurde jaren voordat ik de juiste structuur te pakken had.
De naam die ik ervoor koos, het zal u niet verbazen, was kruissonnet. 'Kruissonnet' als naam voor de vorm en voor deze bundel is gezien zijn oorsprong een vreemde keus. Later kwam ik erachter dat de term al bestond, namelijk in de zin van een sonnet met als onderwerp de kruisiging van Christus.

Voor de Kruisweg, de veertien afbeeldingen van het lijden en sterven van Christus, dichtte Nanne Nauta zijn Kruiswegsonnetten, die door Wouter van Belle op muziek zijn genet voor kamerkoor en blazerstrio. Er zijn veertien staties. Elke statie heeft zijn eigen vaste titel.

Concerten op:
- 31 maart, aanvang 20.15 uur, Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, Utrecht. Kaarten: € 15, via de website www.pieterskerkconcerten.nl
- 1 april, aanvang 16.00 uur - met aansluitend een drankje -, Capucijnenkerk, Korvelseweg 165, Tilburg. Kaarten: € 15, via de website www.kamerkooradparnassum.nl en aan de kassa