CantaRode is een jong internationaal koorfestival. Aan het festival nemen kamerkoren van niveau uit de hele wereld deel.  Het koorfestival wordt georganiseerd in een professionele omgeving. De jury bestaat uit internationaal gerenommeerde dirigenten.

Door de speciale formule van het festival, het hoge niveau van de internationale ensembles, de innovatieve programmering en de prachtige locaties, is dit festival zeer aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse koren. Het koorfestival staat open voor kamerkoren in de categorieën: koren van gelijke stemmen (vrouwen en mannen) en gemengde koren. Deelname geschiedt door middel van selectie door de artistieke commissie. De selectiecriteria staan omschreven in het reglement. Het festival bestaat uit een concours (competitief) en uit een aantal cultureel-muzikale activiteiten (recreatief).

Naast het competitieve programma worden er in de regio verschillende concerten georganiseerd. De koren die aan het festival deelnemen, treden dan samen op met lokale koren of muziekgezelschappen. Verder worden in en rond Kerkrade creatieve en inspirerende (muzikale) activiteiten georganiseerd met lokale koren en/of muziekgezelschappen. Tijdens CantaRode Internationaal Koorfestival 2023 kun je ook deelnemen aan workshops: Koorworkshop Feel the Spirit van John Rutter geleid door Brady Allred; Zangclinic voor de jeugd; Conductors meet the jury. Ook de jeugd uit de regio wordt actief betrokken. CantaRode heeft aan de wieg gestaan van het succesvolle kinderkoorproject CantaYoung en voelt zich nog steeds daarmee verbonden. Zie verder https://www.cantarode.nl/over/over-het-festival/