Schola Noordwijk 3ed2f95ffdbf844fcb35a272dbf816a3 LBijzondere uitvoering Jeroensvespers op Jeroensdag in de Sint Jeroen. Op Jeroensdag, 17 augustus, zal de Noordwijkse Schola Gregoriana voor het elfde jaar op rij de Vespers voor Sint Jeroen zingen. Het koor zingt gregoriaans: middeleeuwse muziek, en de oudste muziek van Europese bodem. Bijzonder aan de Noordwijkse schola is dat deze uit zowel een heren- en als een damesgroep bestaat; een zeldzaamheid onder gregoriaanse koren.....
 
Voor Sint Jeroen – Noordwijks eigen heilige uit de 9e eeuw – werd in de middeleeuwen speciaal muziek gecomponeerd. Dirigent Rens Tienstra (gepromoveerd op het Nederlandse gregoriaans) bracht een deel van deze muziek twaalf jaar geleden weer boven water. Inmiddels bracht de Schola dit repertoire veelvuldig ten gehore, van Jeroens thuisland Ierland tot aan de Abdij van Egmond.
 
Dit jaar werd het volledige repertoire voor Jeroen teruggevonden in een manuscript uit Leiden: uitgebreide gregoriaanse gezangen, een ware muzikale schat. De Schola heeft een deel ervan alvast gestudeerd en zal deze 17 augustus, na ruim 600 jaar, weer laten klinken.
 
De Schola zingt de Vespers op Jeroens feestdag, 17 augustus, om 19.00u in de RK St.-Jeroenskerk. Dit is ook de kerk waar Jeroens overblijfselen rusten. Eenieder is van harte welkom om Noordwijks muzikale erfgoed te ervaren.
 
Dirigent Tienstra en de Schola zullen later dit jaar de nieuw ontdekte muziek ontsluiten tijdens de traditionele Najaarslezing, op 10 november in de Oude Jeroenskerk.

Lees meer: BlikOp Noordwijkerhout - Nieuws
Bron: BlikOp Nederland
Under Creative Commons License: Attribution No Derivatives