Inhoudsopgave 

MB 1232-1250
Christoffelmis
(Aart de Kort)
* Heer, ontferm U Voor abonnees GB is (na inloggen) een download link (Eenstemmige versie - Heer ontferm u - - Christoffelmis.pdf) beschikbaar.

* Eer aan God in den hoge Voor abonnees GB is (na inloggen) een download link (Eenstemmige versie - Eer aan God - - Christoffelmis.pdf) beschikbaar.

* Heilig, heilig Voor abonnees GB is (na inloggen) een download link (Eenstemmige versie - Heilig - - Christoffelmis.pdf) beschikbaar.

* Lam Gods Voor abonnees GB is (na inloggen) een download link (Eenstemmige versie - Lam Gods - - Christoffelmis.pdf) beschikbaar.

MB 1251-1254
Stille nacht
(bew. Wouter van Belle)

MB 1255-1260
Salve Regina
(Wouter van Belle)


Errata in Muziekbladen maart 2019

In de Muziekbladen bij het Gregoriusblad van maart 2019 zijn twee onvolkomenheden geslopen. De compositie 'Geprezen zijt Gij, Heer' (MB 1229-1231) is van de hand van componist Piet van der Aart. Op blz. 27 van de Muziekbijlage staat een fout in couplet 2 van het lied 'Zingt voor de Heer'. Hier moet staan: 'gunt aan uw leven rust en duur'.
We vermelden bovendien graag dat het Requiem van componist Hans Leenders is het Gregoriusblad (NSGV). Dit Requiem wordt uitgegeven en geëxploiteerd door Ascolta in Houten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Rutteriaans

Wie in de zoekbalk van YouTube 'Rutter' intypt, ziet onmiddellijk welke werken van deze Britse componist (*1945) populair zijn: For the beauty of the earth, A Gaelic blessing en zijn versie van Psalm 23 staan boven aan de lijst van meest beluisterde youtubes. Zijn muziek is zonder meer populair, wordt graag en veel gezongen, zowel in de liturgie, maar ook in de concertzaal. Sommigen vinden zijn muziek 'te zoet', ze krijgen er als het ware kiespijn van. Ik ben wel fan van zijn muziek; enerzijds vanwege de romantische sound, anderzijds om de harmonische verrassingen die elk werk bevat.
Zijn muziek is zowel voorspelbaar als verrassend en juist daarom zo goed - vind ik.

'Hebben we een Nederlandse Rutter?', vroeg de redactie zich af.
We vroegen Aart de Kort, onder meer organist in de Rotterdamse kathedraal, een zetting van het ordinarium te schrijven in de stijl van Rutter. Dat is een risico, maar De Kort is de uitdaging aangegaan.
Het resultaat vindt u in deze bijlage. Misschien had ik u dit verhaal niet moeten vertellen en moet u de ordinariumzetting van De Kort maar gewoon gaan zingen en op eigen waarde schatten. Al hoop ik natuurlijk wel dat deze 'mis' net zo populair wordt als een 'Ruttertje'.
Graag wijs ik u ook op de zetting van het Salve Regina van Wouter van Belle, organist in de Utrechtse kathedraal. Met deze compositie zet hij de lijn voort van een van zijn voorgangers: Hendrik Andriessen. Het resultaat mag er zijn: een goed zingbare compositie in een geheel eigen stijl die eigenlijk het gehele jaar door gezongen kan worden.
Uw reacties op de geboden composities zien wij graag tegemoet.
En heeft u wensen of suggesties, laat het ons weten!

Martin Hoondert,

hoofdredacteur