In het septembernummer staan columns, nieuwsberichten, besprekingen en interessante artikelen waaronder:

Muziek in de Goddelijke liturgie. Kerkelijk muzikaal beleid in de USA en Nederland
door Richard Bot
In dit artikel wordt het kerkelijk beleid ten aanzien van kerkmuziek in de USA en Nederland besproken zoals dat geformuleerd is na het Tweede Vaticaans Concilie. Dit gebeurt onder andere aan de hand van de door Eugenio Costa the-voices-of-praise-choir-from-the-bethel-church-richmond-heights-at-free-gospel-sundays-at-the-adrienne-arsht-centergenoemde sleutelbegrippen en aandachtspunten in het artikel in het Gregoriusblad van maart jl. Aanleiding is de viering van vijftig jaar Tweede Vaticaans Concilie, in het bijzonder het verschijnen van de Constitutie over de Heilige Liturgie in 1963.

'Ik houd van (kerk)muziek die tintelt!' 
Interview met Anje de Heer
door Kees van Mechelen
Anje de Heer is publiciste, kerkmusica en spin in het web van het Centrum voor de Kerkzang te Amersfoort. Kees van Mechelen sprak met haar in haar 'domein' op de zolder van het Centrum, net vóór het verschijnen van het nieuwe Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk. Ze was nauw betrokken bij het tot standkomen van het Liedboek en blijft het druk houden met de 'implementatie' ervan.

Liedboek: een katholieke bundel.
Een beschouwing vanuit musicologisch perspectief
door Anton Vernooij
Veertig jaar na het verschijnen van het Liedboek voor de kerken verscheen er recent een nieuw Liedboek. Anton Vernooij, emeritus hoogleraar Liturgische muziek, maakte voor het Gregoriusblad een uitgebreide recensie.
Beluister hier impressies van de presentatie van het Liedboek op 25 mei 2013 te Monnickendam.

Muziek als taal van emoties
Een nuchter verhaal over een gevoelig onderwerp
door Bert Mooiman
De vraag naar de relatie tussen muziek en emotie is veelomvattend en de beantwoording zou gemakkelijk een dik boek kunnen vullen. Binnen de beperkte ruimte van dit artikel wordt met name ingegaan op wat we precies zeggen wanneer we beweren dat muziek een taal van emoties is.
Beluister voorbeelden uit zijn artikel: Aus Liebe will mein Heiland sterben (Bach) en Missa Prolationum (Ockeghem)

Besprekingen
Anton Vernooy luisterde onder meer naar de recente CD Jaco van Leeuwen - vocale kerkmuziek, uitgegeven door de Stichting Nieuwe Kerkmuziek (Dirk Zwart).
Twee korte fragmenten van de CD (Cappella Pro Cantibus Oegstgeest o.l.v. Cor Brandenburg), Jaco van Leeuwen, orgel):

Alle eer en alle glorie (Liedboek -Z&b gez. 305)

 


Kom tot ons, de wereld wacht (Liedboek -Z&b gez. 433)

 Jehan Titelouze en de 'mille sortes de figures Musicales'

door Johan Zoutendijk
Dit jaar wordt de geboorte van Jehan Titelouze – 450 jaar geleden – herdacht. Hij geldt als een van de voornaamste componisten uit de preklassieke periode, maar zijn werk geniet weinig bekendheid. De interpretatie van de composities stelt ons soms voor raadsels. Reden genoeg om aandacht aan zijn muziek te besteden. Luister hier naar Urbs Jerusalem

Rechts: Detailfoto van de klavieren van het Ingoust-orgel (1674) in Le Petit Andely (St. Sauveur). De klavieren overlappen elkaar gedeeltelijk.titelouze