Het septembernummer 2010 is verschenen.

In het septembernummer staan columns, nieuwsberichten, besprekingen en interessante artikelen waaronder:

Koor, cantor, cd?
door Martin Hoondert

Het Gregoriusblad besteedt in een reeks artikelen aandacht aan het thema ‘toekomstmuziek’. Welke muziek klinkt er over tien jaar in de kerken en wie zingt deze muziek? Niemand kan in de toekomst kijken, maar we kunnen wel mogelijke scenario’s uitdenken. Eén van de scenarioi’s betreft de koren. Bestaan zij nog in 2020, of is hun rol overgenomen door de cantor of cd?

Hans Elbertse veertig jaar actief als orgelmaker
Een buitengewoon dankbaar beroep
door Willem-Jan Cevaal

hans elbertse

December vorig jaar vierde Hans Elbertse het heugelijke feit dat hij officieel veertig jaar actief was als orgelmaker. In 1969 trad hij in dienst bij de firma J.J. Elbertse & Zn., waarvan zijn vader directeur was. Ruim tien jaar later nam hij het bedrijf over, dat inmiddels kan bogen op een orgelbouwtraditie van bijna een eeuw. Alle reden dus om met Hans Elbertse van gedachten te wisselen over zijn veertig jaar in het orgelmakersvak.

 

 

 

 

Hans Elbertse

 

Het Orgelpark
Een podium met een missie
door Richard Bot

Ooit zes orgels bij elkaar gezien in een kerk? In Amsterdam zijn zij te horen in het zogenaamde Orgelpark. Richard Bot sprak met Johan Luijmes, artistiek leider van dit ambitieuze orgelcentrum, over het concept en over de programmering.

 

'Hoor... Oost naast West'
Nederlands Gregoriaans Festival 2010
door Thomas Op de Coul

Het gregoriaans is een belangrijke pijler van de West-Europese klassieke muziek. Helaas krijgt dit cultureel erfgoed niet de aandacht die het verdient. De stichting Nederlands Gregoriaans Festival, voortgekomen uit een initiatief van de stichting Amici Cantus Gregoriani, organiseert om die reden tweejaarlijks een Nederlands Gregoriaans Festival. Het derde festival vond plaats op 29 en 30 mei 2010 in Ravenstein. Op deze unieke locatie kwam niet alleen het gregoriaans aan bod, maar ook andere zangtradities uit het Midden-Oosten. Vandaar het motto: ‘Hoor… Oost naast West’.