ROTTERDAM - Op de eerste zondag van de maand vindt traditiegetrouw een evensong plaats in de Laurenskerk te Rotterdam. In de evensong op zondag 4 december biedt Laurens Vocaal de kans aan studenten koordirectie om zich te bekwamen in de rijke Engelse koortraditie. Zij worden in aanloop naar dit optreden begeleid in het kader van de Laurens Kooracademie. Daarmee wil Laurens Vocaal de toekomst van professionele koorzang verstevigen. De evensong is gratis te bezoeken en begint om 19.00 uur.
 
Vooral in de Engelse kerken en kathedralen behoort de evensong nog tot de dagelijkse kerkdiensten. Componisten uit de renaissance tot nu componeerden muziek voor deze beroemde koortraditie. In de evensong van zondag 4 december staan werken van Howells, Radcliffe, Stanford, Monk en Boyce op het programma.  
 
Laurens Kooracademie
Nederland telt maar liefst circa 1 miljoen koorleden. Zowel amateur- als beroepszangers genieten van het samen zingen en laten een groot publiek ervaren hoe goede koormuziek een mens kan raken. Op termijn dreigt er echter een tekort te ontstaan aan goede koordirigenten om deze rijke traditie ook in de toekomst veilig te stellen. Daarom is Laurens Vocaal gestart met de Laurens Kooracademie. Dit veelomvattende en ambitieuze programma is opgedeeld in verschillende fasen. In de eerste fase biedt Laurens Vocaal directiestudenten de kans masterclasses te volgen, onder meer bij koordirigent en docent koordirectie Wiecher Mandemaker. Daarnaast dirigeren de studenten concerten van het Laurens Collegium en Codarts Kamerkoor, waarbij zij ook gecoacht worden door zangprofessionals.
 
Laurens Vocaal
Laurens Vocaal is de nieuwe, overkoepelende familienaam van de drie koren die de organisatie rijk is: de Laurenscantorij, het Laurens Collegium en het Laurens Symfonisch. Het is de missie van Laurens Vocaal om publiek te laten ervaren hoe goede koormuziek een mens kan raken.
 
Laurens Kooracademie in evensong
4 december 2022 19:00 uur
Laurenskerk Rotterdam
 
Howells / Magnificat en Nunc Dimittis
Radcliffe / Preces and Responses
Stanford / Beati Quorum Via
Monk / Hark! A herald voice is calling
Boyce / Come, thou long-expected Jesus
 
Laurens Collegium - koor en coaching
Codarts Kamerkoor
Wiecher Mandemaker - coaching
Hayo Boerema - coaching
cursisten koordirectie
cursisten kerkorgel
 
Toegang vrij, collecte na afloop. 
Meer informatie: https://laurensvocaal.nl/agendas/view/1176