In het decembernummer staan columns, nieuwsberichten, besprekingen en interessante artikelen waaronder:

Jongeren en liturgie
door Richard Steenvoorde

Hoe zorg je ervoor dat je het vuur van het geloof aan een nieuwe generatie doorgeeft en niet een pot met as? De zoektocht naar een antwoord op die vraag is voor de kerken in West-Europa van levensbelang. De vraag raakt tot in alle haarvaten van het kerkelijk leven, en dus ook de liturgie.


In memoriam Jos Beijer (1970-2011). Pionier van nieuwe kerkmuziek

door Anton Vernooij

Maandag 22 augustus 2011 is op zijn 41e verjaardag ten gevolge van de zeldzame spier- en stofwisselingsziekte MNGI Jos Beijer overleden, alom bekend als bevlogen componist, organist en koordirigent. Tijdens de begrafenisliturgie in de kerk van zijn geboortedorp Maurik (Betuwe) klonk voor het eerst zijn laatste compositie, een groots en indrukwekkend Requiem waarvan hieronder twee delen zijn te beluisteren.

Requiem aeternam

 

 

Agnus Dei

 

 

Responsorium “Subvenite”

 

 

Welle of Mercy – Moderne devotie in klank. Muziek van Anthony Fiumara
door Anton Vernooij

In het stadje Ravenstein aan de Maas klonk op zondag 30 mei 2010 de première van Anthony Fiumara’s Welle of Mercy. Hij schreef dit werk in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival, dat daar die dagen voor de derde keer werd gehouden en dat gewijd was aan Oosterse invloeden in de Westerse kerkmuziek. Het nieuwe werk werd uitgevoerd door de Schola Maastricht onder leiding van Hans Heykers met het strijkorkest Lundi Bleu onder de directie van Carel den Hertog. Het werk is met name van belang om zijn bijzondere betekenis als eigentijdse devotiemuziek, die niet zoals nog vaak gebaseerd is op negentiende-eeuwse Caeciliaanse principes, maar waaruit een eigentijdse sound klinkt.

Beluister hier “Alma redemptoris mater” uit Welle of Mercy

 

 

Beluister hier “Regina Caeli” uit Welle of Mercy

 

 

Kijk hier voor enkele geluidsfragmenten van onder meer Welle of Mercy.

Haags Franssenorgel in oude luister hersteld
door Aart de Kort

Op zondag 15 mei 2011 werd het orgel van de r.-k. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen (Elandstraatkerk) te Den Haag na een restauratie van bijna twee jaar opnieuw in gebruik genomen. In de ochtend was er een feestelijke eucharistieviering met medewerking van het koor Cantate Domino o.l.v. Jos Vranken jr. met orgelbegeleiding van Ed van Aken, terwijl ’s middags het instrument voor een (te) gering publiek werd gepresenteerd door KKOR-adviseur Ton van Eck met toelichting van orgelbouwer Ronald van Baekel, directeur van de firma Adema te Hillegom.

Beluister “Improvisatie op B.A.C.H.” door Aart de Kort op het Franssenorgel.

 

 

Klik hier voor de dispositie (onderaan de website)

Het Pontificio Istituto di Musica Sacra bestaat honderd jaar
door Anton Vernooij

In 2011 heeft in Rome het Pauselijk Instituut voor Kerkmuziek met symposia, concerten en een bij dergelijke gelegenheden horende pauselijke brief zijn eeuwfeest gevierd. In dit artikel een eerbetoon aan deze honderdjarige.

De link van voetnoot 7 is hier te vinden.
De link van voetnooit 8 is hier te vinden.

Muziek in internationale kerken in Nederland
door Els Dijkerman

Internationale of transnationale kerken, ook wel migrantenkerken genoemd, hebben in Nederland vaak betekenisvolle muziekpraktijken ontwikkeld. Al enkele jaren bezoek ik deze, in onder andere Ghanese, Surinaamse of Antilliaanse kerken. Het gaat vaak om pinksterkerken, waar de muziekgroepen op Amerikaanse leest zijn geschoeid met een Afrikaanse of Caribische sound er ingebakken. Ook bracht ik een bezoek aan de Portugeessprekende, rooms-katholieke Migrantenparochie Onze Lieve Vrouw van de Vrede in Rotterdam. In deze kerk gaat het er anders aan toe dan in de pinksterkerken, maar er zijn ook overeenkomsten.

Kijk en luister hier naar het uitbundige lied “Segura na maõ de Deus” (Veilig in Gods hand)

Segura video