In het septembernummer staan columns, nieuwsberichten, besprekingen en interessante artikelen waaronder:

God aan den lijve ervaren
door Martin Hoondert

Dat we in een belevingscultuur leven is inmiddels wel bekend. In onze samenleving is beleving een waarde geworden. Als er niets te beleven is, is een gebeurtenis van weinig waarde. Hoe verhoudt zich ‘beleving’ tot kerk en geloof, tot het vieren van liturgie en tot de muziek die daarin tot klinken komt? En welke rol kan of moet de kerkmusicus spelen in onze belevingscultuur? Ruim baan voor romantiek en sentiment?

Lees hier de reactie van Jan D. van Laar op het artikel van Martin Hoondert.

De Gregoriusbibliotheek: Een onbekende topcollectie
door Joost van Gemert en Loes van Nooijen

In september 2010 bracht een delegatie van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging (NSGV) een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) waar hun imposante (kerkmuziek)-bibliotheek sinds 1997 is ondergebracht. Met de afspraak ‘in permanente bruikleen’ heeft deze collectie na vele omzwervingen haar rust hier gevonden. Zij beslaat bijna zes eeuwen en bevat niet alleen een scala aan wetenschappelijk materiaal maar herbergt ook enkele unieke handschriften. Dit zijn de topstukken uit de collectie. Sinds het bezoek van de NSGV zijn er op dit moment volop besprekingen gaande om de bibliotheek van haar stoffig imago te ontdoen en het materiaal verder te gaan ontsluiten. Een begin is reeds gemaakt: 450 titels zijn in de UBU-catalogus opgenomen.

Gregoriuscollectie in excelbestand (toelichting bij excel door Loes van Nooijen)
De collectie bestaat uit losse bladmuziek en mappen waarin losse muziek is gebundeld.

1. Mappen
Elke map was genummerd. Omdat samenhang van de inhoud niet altijd duidelijk was is de bundeling intact gelaten.In excel is een nieuwe nummering gehanteerd om duidelijk te maken dat het om een nieuwe beschrijving gaat. Kolom A begint bij 1 :nieuwe nummering; na het streepje de oude nummering bv. 1-642. 204 mappen zijn beschreven. Met een gemiddelde van 17 titels per map zijn dat ca. 3468 titels.

2. Losse bladmuziek
Bladmuziek had eveneens een oude nummering, te vinden in kolom G. Ontbrekende pagina’s staan vermeld in kolom E. Omdat pas later het idee is ontstaan om mappen apart te beschrijven staan ze ook vermeld in dit bestand.

3. Oude handschriften
Oude handschriften zijn apart gelegd/uit mappen gehaald om te worden verwerkt door de afdeling oude handschriften.

 

Jan Marten de Vries
interview door Kees van Mechelen

Hij schrijft, zoekt en maakt "muziek voor kerk en straat". Hij is van vele muzikale markten thuis. Hij is cantor in twee gemeenten - in Amsterdam en Haarlem, leidt het zeemanskoor Rumor di Mare en geeft zijn werk uit in eigen beheer via Uitgeverij Muz-Art. In het Gregoriusblad van deze maand vertelt hij enthousiast over zijn arbeid-op-diverse-fronten in gesprek met Kees van Mechelen.

jan marten dirigeert

 

 

 

 

 

 

Jan Marten de Vries leidt koor- en samenzang.

rumordimare

 

Het zeemanskoor “Rumor di mare” o.l.v. Jan Marten de Vries

 

 

 

 

Kathedrale Koorschool Suriname
verslag door Albert Arens

Kerkmusicus Albert Arens vertrok in april 2009 voor een jaar naar Suriname voor het project 'Tools for Community Development' om er onder meer een Kathedrale Koorschool te starten, dirigenten en leerkrachten te trainen en om jeugdkoren, een bibliotheek en een dienstencentrum op te bouwen. Bij dat ene jaar zou het niet blijven. Hij doet in deze aflevering van het Gregoriusblad verslag van zijn bevindingen en vorderingen in Paramaribo.

Beluister een eigen opname van het Kathedrale Koor in het lied Prins van licht (tekst: Willien van Wieringen; muziek: Albert Arens). De solisten zijn Rachidi Sanches en Marvin Josafath.

 

 

Zie ook suriname.code-music.nl

U kunt tevens luisteren naar achtereenvolgens: Fa un tan, Notre Père, Riu en Mille Cherubini.

 

 

 

 

Nieuwe uitgaven Maurice Pirenne

In het septembernummer van het Gregoriusblad staat de ingekorte recensie van Anthony Zielhorst over de nieuwe uitgaven van muziek van priester-musicus Maurice Pirenne. Lees hier de volledige recensie.

Het Smits-orgel in de St. Josephkerk te Tilburg
door Jan Boogaarts

De St. Josephparochie ontstond in 1870 als afsplitsing van de parochie 't Heike. Op de Heuvel te Tilburg bouwde de Tilburgse architect H.J. van Tulder voor de parochie een enorme neogothische kerk, die in 1874 gereed kwam. Het grote Smitsorgel onder het roosvenster in de kerk dateert uit 1894. F.C. Smits uit Reek baseerde zijn instrument op een orgel uit 1828 van de Utrechtse orgelbouwer Wonder Beekes. Zoals zovele monumentale orgels heeft ook dit Smits-orgel een bewogen geschiedenis. Jan Boogaarts laat zijn licht er over schijnen in deze aflevering. Bekende namen uit het Brabantse zijn verbonden met dit orgel: Maurice Pirenne, Louis Toebosch, Ad van Sleuwen en de huidige organist van de St. Josephkerk, die u hier kunt beluisteren in de B-minor Toccata van Eugène Gigout.

Gigout
Beluister Ad van Sleuwen in Final uit de Sonate I pour Orgue (CD JUBAL cd zv 93158-2)

Final
smitsorgel tilburg

  •